Ce face coada robotică pentru oameni și de ce ai nevoie de ea
Japonezii au venit cu o soluție cel puțin inedită pentru cei cu probleme cu echilibrul și este vorba despre o coadă robotică.
Imaginile cu cei care poartă acest dispozitiv par să fie mai mult din zona SF, însă soluția găsită de japonezi pare a fi una extrem de utilă pentru cei care au nevoie de mai mult echilibru.
Această coadă robotică a fost proiectată de o echipă de cercetători de la Keio University din Tokyo, în cardul unui proiect numit Arque. Se atașează de corpul omului cu ajutorul unui ham și îi ajută pe cei care o poartă să-și corecteze echilibrul.
Aceasta are un metru lungime și funcționează în esență asemenea unei cozi de animal. De fapt, cercetătorii au creat mecanismul după ce au studiat mamifere și alte vertebrate ale căror cozi funcționează precum un membru adițional.
Cum funcționează noua coadă robotică pentru oameni
Dispozitivul este dotat atât cu senzori, cât și cu patru „mușchi” artificiali. Aceștia îi permit cozii să se miște în conformitate cu mișcările celui care o poartă. De exemplu, dacă tu te miști spre stânga, coada se va orienta spre dreapta. Astfel, mișcările în oglindă oferă suficientă forță pentru a modifica centrul de greutate al corpului, așadar echilibrul va fi corectat și cel care o poartă va avea mult mai multă stabilitate.
Inițial, cercetătorii au testat prototipuri inspirate de cozi de pisică și tigru, numai că acestea s-au dovedit a fi mult prea ușoare pentru a contribui cu adevărat la echilibrul corpului uman. Astfel, s-au orientat către căluții de mare, a căror coadă a servit drept un model mai bun pentru cea robotică.
Conducătorul proiectului spune că aceasta trebuie să reprezinte aproximativ 5% din corpul celui care o poartă pentru a avea efecte cu adevărat vizibile asupra echilibrului.
Această coadă robotică este încă în faza de testare, deci nu va fi disponibilă foarte curând. Totuși, cercetătorii spun că sunt interesați să colaboreze cu ramura medicală pentru a ajuta oamenii cu probleme de echilibru, musculare sau chiar pe cei mai în vârstă, care au nevoie de susținere adițională.